Инж. Давидов: Тол системата осигурява справедливост при ползването на пътищата. В момента около 70% от приходите са от леките автомобили

Инж. Давидов: Тол системата осигурява справедливост при ползването на пътищата. В момента около 70% от приходите са от леките автомобили

2 November 2018

В момента около 70% от приходите от винетки са от леките автомобили, а с тол системата ще се въведе по-справедлив модел за таксуване при ползването на пътната мрежа, защото тежкотоварните превозни средства амортизират най-много инфраструктурата. Това съобщи инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че от 1 януари 2019 г. се преминава от хартиена към електронна винетка за леките автомобили като цените не се променят. Годишната винетка е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Новост е уикенд винетката, която ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя. Предложената цена е 10 лв. От началото на следващата година до 16 август превозните средства над 3,5 тона също ще ползват електронна винетка, а след средата на август ще се премине към тол за изминато разстояние. В момента консултантът от Световната банка и експертите продължават работа по обхвата за таксуване на пътната мрежа и размера на тарифите, каза инж. Давидов.

Контролът за платени пътни такси ще се осъществява от 100 автомобила на АПИ, както и от контролните органи на „Пътна полиция“ и граничните власти. Предвидената компесаторна такса за неизрядните шофьорите на товарни автомобили над 12 тона ще бъде 70 лева, за ППС до 12 тона - 50 лв., а за леките автомобили 30 лева. „Компенсаторните такси, които се въвеждат са масова практика в страните от Централна и Западна Европа и имат предварително възпитаващ ефект. Контролът за винетките ще бъде изключително завишен и ще прихваща над 99% от потока“, посочи инж. Давидов.