Националното тол управление спира конвертирането на хартиените винетки

Националното тол управление спира конвертирането на хартиените винетки

3 January 2019

Механизмът за конвертиране на хартиените винетни стикери в електронни чрез уеб сайта www.bgtoll.bg ще бъде спряно от днес. Това обяви на брифинг в Агенция “Пътна инфраструктура” проф. Олег Асенов, началник на отдел в Националното тол управление. Причината - за над 33% от конвертираните стикери системата дава сигнали, че не са конвертирани коректно, каза още той.

Констатирани са случаи на 168 пъти конвертирана винетка за един автомобил с един и същ регистрационен номер, както и на 48 конвертирани месечни винетки за един регистрационен номер. Около 150 пъти повече са заявките за конвертиране на винетки, отколкото за купуване, обясни проф. Асенов. Отбеляза, че за шофьорите с хартиени валидни винетки трябва да карат спокойно, тъй като при тол контрола ще може да се провери кога изтича срокът на стикера. Важно е той да остане залепен на предното стъкло на автомобила.

От 7 януари ще бъде разширена разпространителската мрежа за продажба на винетки по традиционния начин - на каса, в брой. Електронна винетка ще може да се купи в големите вериги бензиностанции, в Български пощи, клоновете на Easy Pay, обяви директорът на Националното тол управление Антон Антонов. В момента електронна винетка в брой може да бъде купена в Областните пътни управления и в офисите на мобилния оператор А1.

По думите му до края на януари на всички гранично контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) ще бъдат монтирани и ще работят терминали за самотаксуване. Вече са монтирани и работят 7 терминала на ГКПП “Капитан Андреево”, както и 4 терминала на ГКПП “Дунав мост – Русе”.

За случаите, при които са купени повече от една винетка за един и същ автомобил за един и същи период, сумите ще бъдат възстановени. Необходимо е шофьорите да подадат заявление в Агенция “Пътна инфраструктура” в свободен текст, както и да представят доказателство за плащането, обясни Антон Антонов.