34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти ще бъдат разкрити на основни ГКПП за началото на тол системата

34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти ще бъдат разкрити на основни ГКПП за началото на тол системата

19 February 2020

34 допълнителни места, в които ще се продават маршрутни карти, ще бъдат разкрити по граничните пунктове, за да улеснят шофьорите на тежкотоварните превозни средства при стартирането на тол системата от 1 март 2020 г. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с представители на чуждестранни медии. Ще бъде увеличен капацитетът на най-натоварените пунктове като „Капитан Андреево“, „Калотина“ и „Кулата“.

На всеки граничен контролно-пропускателен пункт ще има обучени хора, които говорят езика на съседната държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в закупуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат шофьорите да изберат най-подходящия маршрут.

Освен това на граничните пунктове ще има терминали за самообслужване на 7-те езика, с които работи системата (английски, немски, сръбски, турски, руски, румънски и гръцки). В тези зони ще има консултант от тол управлението, който ще е на разположение за въпроси.

Когато трафикът е интензивен, има готовност да се включи и мобилен пункт за продажба с две работни места, който да се пренасочва при необходимост.

 „В първите месеци мобилните екипи на тол контрола ще бъдат по-скоро за подкрепа и консултация на шофьорите. Това не означава, че ще има гратисен период, защото камерите на рамките ще работят денонощно. Задачата ни е да създадем условия за събиране на пътните такси, а не да санкционираме“, каза проф. Асенов.

При установяване на нарушение, за транзитно преминаващите тежкотоварни превозни средства важат същите санкции, както и за останалите водачи. Те ще имат възможност да платят компенсаторна такса, а ако откажат, ще им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Преди да напуснат страната, минималната санкция, която трябва да платят е т.нар. максимален тол. В противен случай, като крайна мярка, регистрационните номера на тези превозни средства ще бъдат свалени.

Проф. Асенов посъветва шофьорите да преценят кога да активират закупените маршрутни карти в случай на засилен трафик и опашки на граничните пунктове.