АПИ и Световната банка организират форум за тол системата

АПИ и Световната банка организират форум за тол системата

1 December 2019

На 5 декември в София Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка – консултант на държавната пътна администрация за въвеждането на тол системата, организират форум във връзка с въвеждането на тол системата. Срещата е в рамките на общественото обсъждане на проекта на тарифа на тол таксите, което продължава до 16 декември 2019 г.

Експертите от банката подпомагат администрацията при определяне на обхвата за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на тарифите. Пред участниците във форума проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, ще представи философията и същността на електронната система. Експерти на Световната банка ще представят най-добрите европейски и световни практики при въвеждането на тол таксуването, принципите за определяне на тарифите у нас и как те ще се отразят на цените на стоките от първа необходимост и на автобусните билети. Ще бъде представен и моделът на функциониране на националните доставчици на услуги и на доставчиците на декларирани данни като партньори на АПИ в тол таксуването.

На форума в хотел „Хилтън“ са поканени представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на вътрешните работи, Агенция „Митници“, членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние, представители на неправителствения сектор, икономически анализатори и др.