Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на тол системата

Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на тол системата

1 March 2020

Над 3 200 маршрутни карти са закупени към 10.00 часа тази сутрин след старта на тол системата.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно с проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", той провери старта на тол системата на ГКПП Калотина.

От раздадените 15 хиляди бордови устройства 13 500 са активирани веднага след 5 часа тази сутрин.

„Ситуацията е спокойна, трафикът е интензивен и чисто технчиески тол системата работи гладко“, обясни Нанков. Той подчерта, че на гранично-пропускателните пунктове в страната има служители на тол упавлението, които при необходимост са готови да съдействат на шофьорите за закупуването и попълването на маршрутните карти.

Попълването на такава карта отнема не повече от 4-5 минути, стана ясно от думите на заместник-регионалният министър.

Николай Нанков припомни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната, а тарифата у нас е най-ниската в Европа. Той даде пример с таксите в Сърбия, където от Калотина до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево – около 20 евро.  

По повод редуцирането на обхвата на тол системата и цените, Нанков беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорно във всяка политика и не може да оказва свръх тежест върху даден сегмент от икономическия живот на страната, защото това би рефлектирало макар и минимално върху всички останали стоки и услуги.

Заместник-министърът подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхвата на пътищата.

В момента шофьорите могат да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта www.bgtoll.bg както и от 500 терминала за самообслужване по протежение на пътната мрежа, както и от бензиностанции, и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги.

„Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказват къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация“, съобщи проф. Олег Асенов – член на Управителния съвет на АПИ.  

На видно място е разположено и специално табло със санкциите, които заплашват водачите, които не се съобразят с новите правила за толуване.