Намаляват нарушенията на превозвачите, ползващи тол системата

Намаляват нарушенията на превозвачите, ползващи тол системата

31 July 2020

Намалява броят на нарушенията на превозвачите, ползващи тол системата, за този месец те са под 100, което е около 10 пъти по-малко от предходния месец юни. Това стана ясно от проведената по-рано през деня среща между проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, и превозвачи от региона. По негови думи данните показват, че българските транспортни фирми се адаптират значително по-добре към електронната система  за таксуване на база изминато разстояние.

Той отбеляза още, че през месеците септември и октомври, когато на практика е началото на активния сезон, ще бъде направен детайлен анализ на функционирането на тол системата, както и на събраните приходи.

Професор Асенов коментира и предстоящата рехабилитация на пътя Русе – Кубрат. През тази седмица беше подписан договор за финансиране на проекта от страна на Управляващия орган, а също така е изтекъл и срокът за обжалване на обществената поръчка за изпълнител. Посоченото означава, че вече е стартирала процедура за сключване на договор и до края на август трябва да приключат всички подготвителни дейности, а от септември да започне работа на терен. Ремонтът на трасето ще се изпълнява на два лота, като в началото на зимния период е предвидено създаването на организация, която да реши по-голямата част от проблемите по трасето. Срокът за завършване на ремонтните дейности е 10 месеца, но има възможност това да се случи и по-бързо.

Припомняме, че днешната среща, на която присъстваха още заместник областните управители на областите Русе и Разград Валентин Колев и Евгени Драганов, се проведе по инициатива на ръководството на Областна администрация Русе.      Тя е втората поредна среща с превозвачите в региона за по-малко от месец, като част от активния диалог на пътната администрация с бранша.