Валидността на електронна винетка може да се провери на сайта www.bgtoll.bg, терминалите за самообслужване, приложението BGTOLL

Валидността на електронна винетка може да се провери на сайта www.bgtoll.bg, терминалите за самообслужване, приложението BGTOLL

11 December 2020

Валидността на електронните винетки може да се провери на сайта www.bgtoll.bg, през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. При проверка на валидността на е-винетка чрез терминал за самообслужване, потребителите напълно безплатно могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. В условията на пандемия заради COVID-19 от началото на 2020 г. до момента са събрани 258 млн. от е-винетки, а приходите от тол такси за тежкотоварните камиони са около 104 млн. лв. Това посочи пред БНТ проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Над 800 хил. годишни електронни винетки изтичат в първите месеци на 2021 г. Проверка на валидността може да се направи на сайта www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ –  https://check.bgtoll.bg/#/. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“. Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

За улеснение на потребителите са направени редица подобрения в интерфейса на електронната система за купуване на е-винетка. Той отбеляза че електронната винетка се активиране до 15 секунди след купуването й. Бутоните за лек автомобил до 3,5 тона и ремарке са разделени, за да не се допускат грешки при купуването на винетки. В списъка с държавите за регистрация на превозните средства България е изведена на първо място  и пред всяка страна е посочен националният й флаг.

Въпреки че транспортният бранш е един от най-засегнатите сектори от ограниченията за разпространението на коронавирус в страната, има повишаване на събираемостта от пътни такси. Приходите от пътни такси са реализирани при повече от 25 % намаление на курсовете в страната и почти 30 на сто намаление на средните превозни разстояния на тежкотоварния трафик в страната. Комбинацията от тези два фактора намалява общото разстояние, което изминават автомобилите и от там пътните такси, които заплащат.

През летните месеци е реализиран до три пъти по-голям приход от краткосрочните седмични и уикенд винетки за автомобили с българска регистрация, в сравнение със същия период на 2019 г. Според проф. Асенов това компенсира спада с 60% на традиционния транзитен трафик от леки коли през юли и август.