За 3 115 км тежкотоварните автомобили ще плащат тол такси

За 3 115 км тежкотоварните автомобили ще плащат тол такси

19 February 2020

Общата дължина на пътищата, за които тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона ще плащат тол такси при стартирането на системата от 1 март 2020 г., е 3 115 км. Това са 803 км автомагистрали и 2 312 км пътища първи клас.

С решение на Министерския съвет днес беше одобрен списъкът на пътищата, за които товарните автомобили ще плащат за изминато разстояние. В списъка тол сегментите са с обща дължина 6 050 км, като в приложените таблици към решението участъците са описани и в двете посоки на движение.

Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, платени ще са само автомагистралите и пътищата първи клас извън урбанизираните територии.

За 2 935 км пътища втори клас ставката ще е нулева. Те остават в обхвата на тол системата, тъй като за тях е установено преминаване на не по-малко от 600 тежкотоварни автомобила средно дневно.

От обхвата на тол системата са изключени още участъци в лошо експлоатационно състояние, както и 12 171 км третокласни пътища.

Тол сегментите са над 5 800 броя. Най-дългият платен участък е по магистрала „Марица“ с дължина от почти 24 км – между село Крепост и отбивката за град Харманли. Най-късият тол сегмент в платения обхват е малко над 150 м в района на област Шумен. Най-новият участък е отсечката Ябланица – Боаза на автомагистрала „Хемус“, която беше пусната в експлоатация през октомври 2019 г.