Проф. Асенов представи т.нар. елки на тола

Проф. Асенов представи т.нар. елки на тола

Ресорният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов представиха готовността за техническа експлоатация на Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол, за тежкотоварните автомобили от 16 август 2019 г. Двамата разгледаха т.нар. елки на тола - центъра, в който на база постъпващите данни от бордови устройства, маршрутни карти, GPS тракери се изчислява тол таксата, съобразно характеристиките на пътното превозно средство.

Базовият Data център на НТУ има две независими входни захранвания плюс трето захранване, осигурено от дизелов генератор, каза проф. Олег Асенов. Той обясни, че центърът, в който се съхранява сървърът на тол системата, е разделен на три части - захранване, комуникационна и изчислителна част, като всяка от тях се грижи за различни структурни елементи от изчисляването на тол системата -  таксуването на база изминато разстояние (тол) и на база време (електронна винетката).

Проф. Асенов отбеляза, че Data центърът е реализиран на базата на една от последните технологии за екологичен начин за охлаждане чрез т.нар. студен коридор  - студеният въздух се поддържа само в студения коридор, който циркулира и минава през оборудването, а оборудването затопля цялото помещение и по този начин с минимален разход на енергия се осигурява естественото охлаждането на оборудването в Data центъра.

За оборудването на тол системата са създадени всички необходими условия. Необходимият софтуер за тол таксуването вече е активен и от 15 май провеждаме тестове, каза още проф. Асенов.