Няма да има краен срок за подмяна на хартиените винетки в електронни

Няма да има краен срок за подмяна на хартиените винетки в електронни

22 November 2018

Sursă: dariknews.bg

Няма да има краен срок за подмяна на валидните и през 2019 г. хартиени винетки в електронни, заяви за Дарик проф. Олег Асенов, експерт в екипа, внедряващ тол системата. Водачите, които не преобразуват винетките си ще фигурират в онлайн системата като нарушители и ще бъдат спирани за проверка. Те обаче не са нарушители и след като установят наличието на хартиен стикер на предното стъкло, контролните органи ще има пожелават "Приятен път", добави проф. Асенов.

Действителните нарушители пък ще бъдат контролирани не само от Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция", а и от Агенция "Митници" на границата, от Националната агенция за приходите, на пунктовете за годишен технически преглед и при издаването на лицензия за транспортна дейност, добави експертът. Това са предложенията, заложени в Закона за движение по пътищата, които се обсъждат в момента.
 
От 17 декември водачите ще могат да закупуват и конвертират винетки на сайта и чрез мобилното приложение на Тол управлението.

Електронната винетка става валидна в рамките на пет минути след получаване на плащане в системата, затова при банкови преводи трябва да се изчака, тъй като те отнемат до 48 часа, каза проф. Асенов. На сайта и чрез мобилното приложение на Тол управлението ще  може да се провери, дали винетката е валидна.

 

Няма краен срок за конвертиране на хартиените винетки, чийто срок продължава и през следващата година. Преобразуването име препоръчително, но не е задължително. Шофьорите, които не го направят няма да са нарушители.

"Ще бъдат спирани, тъй като в електронната система, ако не е валидирана винетката, тези МПС-ата за нас са потенциални нарушители, но не са нарушители. Наблюдавайки коректно залепен стикер на предното стъкло нашите правоохраняващи органи ще бъдат инструктирани да пжелаят приятен път на хората", обясни Асенов.

Глобите от нарушителите пък ще се събират по-ефективно, предвиждат законовите промени, които се разглеждат в парламента.

"Ние сме се опитали да облекчим максимално тази процедура. Първо с възможността да правим електронно връчване за онези потребители, които имаме регистрирани с електронни адреси в нашата система. Второ, всички наши документи, свързани с правоприлагането, ще бъдат валидни електронни документи, подписани с електронен подпис, което дава възможност на всички институции, ангажирани в правоприлагането, от един електронен оригинал, централизиран, на място и където могат да имат комуникация с нарушителя да му връчат постановлението", разясни още проф. Асенов.

Наказателните постановления ще бъдат връчвани не само от Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътна полиция", а и от Агенция "Митници" на границата, от Националната агенция за приходите, на пунктовете за Годишен технически преглед и при издаването на лицензия за транспортна дейност.

В момента се провеждат последните тестови изпитания на първия етап от изграждането на тол системата - въвеждане на електронни винетки за тежкотоварни и леки автомобили от 1 януари 2019 г. Тол системата, чрез която тежкотоварните автомобили ще заплащат не за време като леките, а за изминато разстояние, стартира на 16 август.