Над 23 000 гърци са купили е-винетка

Над 23 000 гърци са купили е-винетка

20 March 2019

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се срещна с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис. Двамата разговаряха в Атина, където Аврамова участва в Четвъртата министерска среща на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Министър Аврамова запозна колегата си с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящото въвеждане на тол за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.

Най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Само след няколко минути те са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в България. Тази услуга е особено подходяща и за чуждестранни граждани – така си спестяват време при влизане в България на ГКПП. Възможно е отложено купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на валидност.

Петя Аврамова запозна министър Спирдзис за каналите за продажба на е-винетки, сред които са интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg, чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL, както и в бензиностанции, на терминалите за самотаксуване по ГКПП и др.

Системата за покупка на е-винетка не позволява директно въвеждане на символи от гръцката азбука. Поради тази причина е изработена таблица за съответствие, чрез която гръцките граждани, имащи регистрационен номер със символи от тяхната азбука, е необходимо при покупка да въвеждат съответстващите символи. Гръцкото министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите ще разпространи тази информация за улеснение на гражданите, които пътуват през България.

Общо 23 496  е-винетки за 662 684 лв. са продадени до 17 март т.г. на автомобили с гръцки регистрационни номера. Близо 20 000 от тях са за леки коли, останалите са за тирове. Продажбите нареждат Гърция на четвърто място сред чуждестранните шофьори след Турция, Румъния и Северна Македония.

  

Таблица за съответствие на символите от гръцката азбука при купуване на е-винетка за България 

Πίνακας αντιστοιχίας των συμβόλων του ελληνικού αλφαβήτου κατά την αγορά ενός ηλεκτρονικού σήματος κυκλοφορίας για την Βουλγαρία

Α α

άλφα [алфа]

A

Β β

βήτα [бета]

B

Γ γ

γάμα [гама]

G

Δ δ

δέλτα [делта]

D

Ε ε

έψιλον [епсилон]

E

Ζ ζ

ζήτα [зита]

Z

Η η

ήτα [ита]

H

Θ θ

θήτα [тита]

U

Ι ι

γιώτα [йота]

I

Κ κ

κάπα [капа]

K

Λ λ

λάμδα [ламда]

L

Μ μ

μι [мю]

M

Ν ν

νι [ни]

N

Ξ ξ

ξι [кси]

C

Ο ο

όμικρον [омикрон]

O

Π π

πι [пи]

P

Ρ ρ

ρο [ро]

R

Σ σ,ς

σίγμα [сигма]

S

Τ τ

ταυ [таф]

T

Υ υ

ύψιλον [ипсилон]

Y

Φ φ

φι [фи]

F

Χ χ

χι [хи]

X

Ψ ψ

ψι [пси]

Q

Ω ω

ωμέγα [омега]

W