Електронна винетка

В сила от 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. Цените на е-винетките остават непроменени за всички превозни средства. От 1 януари 2019 г. се въвежда и уикенд винетка за пътни превозни средства с обща техническа допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. С влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен винетен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя собствениците и ползвателите на пътни превозни средства не са задължени да представят документ, удостоверяващ закупена винетка.

Всички хартиени винетни стикери, закупени през 2018 г. и чийто срок на валидност изтича през 2019 г., запазиха своята валидност. Шофьорите трябваше да запазят валидния хартиен винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичаше неговата валидност .

Електронни винетки могат да бъдат закупени по няколко удобни за ползвателите на републиканската пътна мрежа начина:

  • От интернет на адрес www.bgtoll.bg
  • Чрез мобилно приложение
  • Чрез терминали за самотаскуване в търговски обекти
  • На каса в пунктовете за продажба и в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура"

 

Сметка на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път

Сметка на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път на санкции

 

Цени на електронните винетки за 2021 г.*

 

* Цените на електронните винетки за пътните превозни средства над 3,5 т бяха валидни до 1 март 2020 г. От тази дата камионите и автобусите ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа, за които плащат такса на база на изминато разстояние - тол. Допълнителна информация за тол таксите можете да намерите в секцията Тол на сайта.