До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за предоставяне на държавната помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за предоставяне на държавната помощ

22 April 2024

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ на адрес гр. София, бул. „Македония“ №3, в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно електронно връчване и на delovodstvo@api.bg и info@bgtoll.bg.

Пълният комплект от документи – заявление и декларации с приложенията към тях, които транспортните фирми трябва да попълнят и подават като придружаващи документи, са публикувани на интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ – www.api.bg, и на Националното тол управление – www.bgtoll.bg, и могат да бъдат изтеглени тук.

На интернет страницата са публикувани изменения в документите. С промяната се улеснява попълването на приложенията от превозвачите и административното им обработване от експертите на АПИ и НТУ.

Целта е с предоставената държавна помощ да се подпомогне транспортният бранш, който търпи значителни щети от 2020-та година досега от пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища и логистичните вериги, значителното увеличение на цените на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути, което води до повишени оперативни разходи за фирмите. По данни от Националния статистически институт в периода след началото на войната оперативните разходи в сектора са се увеличили значително, което оказва сериозен натиск върху финансовото състояние на товарните компании, като застрашава тяхната способност да предлагат конкурентни цени и да поддържат оперативна ефективност.

На 23 февруари т. г. Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подпомогнати с до 50 млн. лв. държавна помощ по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“. За предоставянето на помощта има положително становище от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи и това дава възможност да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният срок за предоставянето на помощта е до 30 юни 2024 г.

Постановлението на Министерския съвет предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобилите над 3,5 тона, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

Документи за държавна помощ за превозвачите:

Заповед РД-11-416 - 19.04.2024 г.

Приложение №1 - Заявление за кандидатстване - 19.04.2024 г.

Приложение №2 – Декларация за запознаване с условията за кандидатстване и изпълнени условия условия за допустимост на кандидата - 19.04.2024 г.

Приложение №3 – Таблица- 19.04.2024 г.

Приложение №4  – Отчет образец- 19.04.2024 г.

Приложение №5  – Декларация - 19.04.2024 г.


Вътрешни правила за критериите за подаване, разглеждане, преценка за допустимост и методика за оценка на заявленията за кандидатстване на транспортни предприятия

Приложение №1 – Заявление за кандидатстване

Приложение №2 – Декларация за приложимост

Приложение №3 – Таблица

Приложение №4  – Отчет образец

Приложение №5  – Декларация