Прехвърляне на е-винетка е позволено само при смяна на регистрационния номер на автомобила

Прехвърляне на е-винетка е позволено само при смяна на регистрационния номер на автомобила

25 January 2021

Прехвърляне на електронна винетка е позволено само при смяна на регистрационния номер на автомобила и не се допускат корекции заради грешно въведени данни. Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. Това заяви в ефира на БНР-Видин експертът от Националното тол управление доц. Георги Балабанов.

При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му следва в рамките на три работни дни след пререгистрацията на превозното средство да подаде заявление в централното управление, в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Ако заявлението не бъде подадено в рамките на три работни дни след смяната регистрационния номер, се счита, че за превозното средство не е платена дължимата пътна такса за движение по републиканската пътна мрежа. Собственици и шофьори на автомобили, чиито заявления са в процес на обработка няма да бъдат санкционирани при ползване на републиканската пътна мрежа.

В заявлението е необходимо  да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към него потребителите трябва да приложат свидетелството за регистрация на автомобила (стария голям талон). Ако заявителят не разполага с него, е нужно да представи един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка „Гражданска отговорност“, талон за преминат технически преглед или удостоверение от „Пътна полиция“.

Съгласно Закона за пътищата е-винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Прехвърлянето се извършва от Националното тол управление след подадено заявление, чийто  образец може да бъде изтеглен от сайта  www.bgtoll.bg (в менюто „За нас“/“Заявления“).

С цел обратна връзка, особено при необходимост от допълнителни справки и уточнения, е задължително заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер, уточни доц. Балабанов.

Прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на превозното средство могат да бъдат проверени за валидност на сайта  www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил“, след като се въведе новият номер.